Tachtig procent van de werknemers heeft het liefst een baan met flexibele uren en de mogelijkheid tot thuiswerken. De baas mag bepaalde kosten vergoeden en ook de belasting draagt een steentje bij.

Meer dan een derde van de Nederlandse beroepsbevolking werkt weleens vanuit huis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2017 waren dat ruim drie miljoen mensen. Zzp’ers werken vaak dagelijks thuis, werknemers in vaste dienst doen dat – vast of incidenteel – meestal één of enkele dagen in een week. Vooral onder werknemers met een pedagogisch, creatief of taalkundig beroep, managers en ICT’ers, is thuiswerken in zwang.

Volgens het CBS biedt meer dan driekwart van de bedrijven hun werknemers de ruimte om thuis te werken, vooral hoger opgeleiden. Behalve ze vanuit huis te laten inloggen in de bedrijfssystemen, kan de werkgever de thuiswerkers ook financieel tegemoetkomen. ,,Er is een enorme diversiteit aan regelingen”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder bij werkgeversvereniging AWVN. ,,Werkgevers kunnen extra’s bieden en zullen dat ook doen om mensen vast te houden. De echte krenten uit de pap zijn een luxe auto of een werkgever die een studieschuld overneemt, maar ook thuiswerken is heel populair. Het helpt werknemers om werk en privé en soms ook zorg, goed te organiseren. En het is handig om files te vermijden. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het soort werk. Dat moet zich ervoor lenen. Verder is het cruciaal dat werkgever en werknemer elkaar vertrouwen.”

Werkplek

Eens in de vijf jaar mag een werk-gever een belastingvrije vergoeding van 1815 euro (inclusief BTW) geven om thuis een kantoor in te richten. Als werknemer kun je dat budget naar keuze besteden aan bijvoorbeeld een bureau, bureaustoel, verlichting en kasten of ladeblokken. Voorwaarde is wel dat je minimaal een dag per week thuis werkt. Werkgever en werknemer moeten een schriftelijk contract afsluiten waarin staat hoe vaak en wanneer je thuis werkt. De inrichting moet voldoen aan de Arbo-regels en de werknemer maakt gebruikt van telecommunicatie.

Laptop en telefoon

Werknemers mogen kosten voor thuiswerken niet aftrekken van de belasting, maar werkgevers kunnen wel belastingvrij middelen geven om het thuiswerken mogelijk te maken. Ze mogen zaken die nodig zijn voor het werk, zoals een telefoon met abonnement, internetaansluiting, printer, tablet, en laptop of computer onbelast vergoeden. Spullen die een werkgever heeft betaald moet je wel weer inleveren of overnemen bij het stoppen met de baan. ,,Stel dat je gedeeltelijk in loondienst werkt en gedeeltelijk als zelfstandige, dan kun je de zaken die je van je werkgever hebt gekregen ook gebruiken voor de werkzaamheden in je eigen praktijk”, licht Van der Velde toe. ,,Dat mag gewoon. Alleen kunnen de kosten voor je laptop en telefoon dan natuurlijk niet worden afgetrokken als kostenpost die je als zelfstandige hebt.”

Zelfstandige werkplek

Thuiswerkers met een volledige zelfstandige werkplek, hebben veel mogelijkheden om geld terug te krijgen van de belasting. Als je zzp’er of kleine zelfstandige bent, kun je de hele inrichting, inclusief kantoormeubilair, kunst aan de muur, koffiezetapparaat en koffie, alles tot aan het wc-papier aan toe, aftrekken van de belasting. Dat geldt ook voor de btw bij aanschaf van spullen voor het kantoor. Ben je in loondienst, dan kunnen werkgevers dit belastingvrij ter beschikking stellen. Je hebt niet zomaar een zelfstandige werkruimte, die moet namelijk een eigen ingang en sanitair hebben. Een kamer in huis geldt niet als zelfstandige werkruimte. Ook moet je een huurcontract, inclusief huurvergoeding, met je werkgever hebben.

Reiskosten

Ook als je thuis werkt, mag de baas je een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van 19 cent per kilometer geven. De enige eis is dat je minimaal 128 dagen per jaar naar kantoor reist. Ook voor alle andere dagen, of er nou wordt gereisd of niet, mag de werkgever die vergoeding uitkeren. Daar bovenop mag de werkgever ook zakelijke reizen naar klanten of opleidingen vergoeden. Als de werkelijke reiskosten lager zijn, omdat een werknemer met openbaar vervoer of fiets reist, mag de werkgever toch 19 cent per kilometer vergoeden.

bron: Lc.nl