De steeds meer opkomende platforms zoals Uber, Helpling en Temper kunnen grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Mochten technologische ontwikkeling en regelgeving hun huidige positieve uitwerkingen op de kluseconomie behouden, dan is het mogelijk dat het aantal zzp’ers omhoog schiet tot wel 1,8 miljoen. Dat zou een ruime verdubbeling betekenen en meer dan een vijfde van de huidige beroepsbevolking. Meer dan de helft van deze zzp’ers (1 miljoen) zouden dan hun geld verdienen via platforms.

Dat zijn kort samengevat de conclusies van een verkennende analyse van het ING Economisch Bureau, waarover het Financieel Dagblad schrijft. Het is voor het eerst dat de potentiële omvang van de kluseconomie zo gedetailleerd in kaart is gebracht voor Nederland.

Hoofdeconoom Marieke Blom geeft aan dat het moeilijk is om te zeggen hoe snel zzp’ers de arbeidsmarkt zullen veroveren. De hierboven genoemde 1 miljoen vormt het extreme scenario. Maar in een mildere variant, waarin de kostenvoordelen van platforms minder hard groeien en de overheid zzp’ers strenger reguleert, komen er nog altijd 200.000 zzp’ers bij.

Olifantenpaadje

‘Op korte termijn gaat het langzamer dan je zou denken’, zegt Blom, ‘maar het kan opeens heel snel gaan. Dat hangt voornamelijk van de wetgeving af: besluit men tijdig het sociale stelsel te beschermen door iedereen te verplichten mee te doen? Of worden platforms mainstream, voordat er goede wetgeving is bedacht?’ Dat laatste noemt ze een ‘reëel olifantenpaadje’. ‘Als de wetgever niet oplet, kan het zomaar gebeurd zijn.’

De platforms kunnen ongehinderd bouwen aan een sterke positie, mede omdat de politiek al jaren in een worsteling is met de afbakening van het zzp-schap. De topman van Randstad, Jacques van den Broek, liet eerder al weten dat platformbedrijven met hun lage tarieven het sociale stelsel uithollen als bodemtarieven voor zelfstandigen uitblijven.

Blom en Sjuk Akkerman, sectorbankier bij ING, kunnen die redenering wel volgen: er gaapt een enorme kloof tussen wat werkgevers bruto betalen en werknemers netto ontvangen. Als ook productiepersoneel doorkrijgt dat het netto twee keer zo veel kan overhouden en dat dit zomaar mag, zal zijn voorkeur voor een vast contract snel vervliegen, verwachten ze.

Klussers, schoonmakers en chauffeurs

Eind 2018 bepaalde de rechter dat een koerier van bezorgplatform Deliveroo als zelfstandige opdrachten vervult, zolang hij zelf kan bepalen wanneer hij inlogt en bestellingen kan weigeren. Zeker bij eenvoudig, routinematig werk met veel pieken en dalen (bouw, horeca) of hoog verloop (detailhandel) kunnen platforms vraag en aanbod doelmatiger en dus goedkoper koppelen.

Bekeken naar beroepsgroep lenen volgens ING vooral klussers, schoonmakers en chauffeurs zich prima voor platforms. Voor managers, directiesecretaresses, medisch personeel, ambtenaren, politie, militairen, piloten, accountants en consultants is dat in mindere mate het geval, omdat werkgevers bevreesd zijn voor veiligheidsrisico’s of verlies van specifieke cultuur of kennis.

Verloning regelen

De verloning regelen en wachten op je geld is vaak nog een denkpunt voor ZZP’ers. Bij Corriente kunnen wij jou hier van ontlasten! Door een goede regeling betalen wij jou tijdig uit, en factureren wij de klant in jou naam. Zo geniet jij van de vastigheid van loondienst met de flexibiliteit van een ZZP’er, een Win win situatie.

Bron: Ambitie.nl

Mail ons