Eerlijk zeggen: hoeveel tabbladen heb jij tijdens je werk openstaan? Je agenda, dat belangrijke document dat vandaag af moet, een website met het laatste nieuws, Facebook. Hoewel we tegenwoordig steeds meer in steeds kortere tijd willen doen, is multitasken niét de oplossing, zo betoogt professor Paul Kirschner van de Open Universiteit.
Het combineren van verschillende taken kan zelfs leiden tot serieuze problemen. Onder multitasken verstaan we het uitvoeren van twee of meer denkprocessen op hetzelfde moment. Mensen kunnen dit niet. Simpelweg omdat we maar één stel hersenen hebben, waarmee we één informatiestroom tegelijk kunnen verwerken. Met onbewuste processen lukt dit wel. Hierdoor is ademen en praten terwijl ondertussen je bloed wordt rondgepompt gelukkig geen probleem.
Het wordt lastig als we gaan switchen tussen taken, het constant schakelen tussen meerdere handelingen. Denk aan op hetzelfde moment televisie kijken, een e-mail schrijven en een maaltijd naar binnen werken. Dit switchen leidt volgens onderwijspsycholoog Paul Kirschner niet tot tijdwinst, maar tot fouten en vertraging. Zo gaat het vaak al fout op het moment dat je een diep gesprek voert, terwijl je door een drukke stad loopt. Een botsing met een lantaarnpaal is zo gebeurd.
Onder invloed
Onderzoek in een rijsimulator heeft aangetoond dat telefoneren tijdens het rijden – ook al is het handsfree – zelfs tot meer ongelukken leidt dan rijden onder invloed van alcohol. Je aandacht wordt constant verplaatst van het telefoongesprek naar het verkeer en terug. Als je van de ene taak naar de andere taak switcht, lever je telkens wat tijd in om opnieuw op te starten en te focussen.
In sommige gevallen gaat het om slechts een milliseconde, maar tel al de keren dat jij van taak wisselt maar eens bij elkaar op. In het verkeer kan dit bijvoorbeeld leiden tot een vertraagde reactie of zelfs het totaal missen van belangrijke signalen. Uit eerder genoemd onderzoek kwam naar voren dat bestuurders die handsfree belden vaak niet eens doorhadden dat er een meisje tussen de auto’s overstak, terwijl de mensen onder invloed zich, ondanks hun vertraagde reactievermogen, nog wel konden herinneren welke kleur jas zij aan had.
Deze onderzoeken laten zien dat we de gevolgen van het switchen tussen taken niet moeten onderschatten. Een ander effect op lange termijn is dat mensen zich gaan aanpassen aan deze manier van handelen. Als je continu je aandacht switcht van het een naar het ander, gaan je hersenen op den duur steeds minder goed selecteren welke prikkels wel en niet relevant zijn voor die ene taak. Op die manier krijg je voortdurend nieuwe prikkels binnen en wordt je dwangmatig snel afgeleid.
Bron: AD Werkt